Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Ik ben naast schoonmaker ook gangmaker voor de bewoners

Lees wat Marjon tot een expert maakt »

Ruimte voor ontwikkeling

Waar je ook naartoe wil groeien, bij Atlant krijg je ruimte om je te ontwikkelen. Die belofte zit al jaren stevig verankerd in onze visie. En er zijn genoeg verhalen die dat onderstrepen. Bijvoorbeeld het verhaal van Ilse van der Linde en Marjon Bouws, die elk op hun eigen manier veel met ontwikkeling bezig zijn. En ze laten zien dat de zorg en de Facilitaire Dienst heel goed samen kunnen werken.

Alles voor een glimlach 

Ilse werkt op de afdeling Crocus van Heemhof als verpleegkundig kwaliteitscoach. Maar daar ging een lange loopbaan aan vooraf, vol nieuwe uitdagingen. Ilse: “Atlant heeft me altijd de mogelijkheid gegeven om mezelf te ontplooien. En altijd in goed overleg over wat ik zelf zou willen. Ik kwam binnen als VIG’er niveau 3 en ben al snel de opleiding tot verpleegkundige gaan volgen. En vervolgens de opleiding tot verpleegkundig kwaliteitscoach. 
In deze functie richt ik mij vooral op het organiseren van de zorg, deskundigheidsbevordering en het borgen van de kwaliteit en veiligheid.” 

Daarnaast is Ilse het vaste aanspreekpunt voor heel wat mensen op de afdeling: “Ik sta dan wel niet aan het bed, maar help anderen waar ik kan. Bijvoorbeeld mijn collega’s met bewonersgerichte hulpvragen. Of mantelzorgers en familieleden van bewoners, die gewoon even hun hart willen luchten. Ik probeer iedereen het gevoel te geven dat ze bij mij terecht kunnen. Dat ze zich vertrouwd voelen en hun ei kwijt kunnen. Dat contact met mensen is waar ik de meeste voldoening uithaal. Door er voor ze te zijn, zodat zij er voor anderen kunnen zijn. Als ik daarmee anderen blij kan maken en kan zorgen voor een glimlach op hun gezicht, dan is mijn dag geslaagd.”

Helpen zit in mijn bloed

Dat maakt Ilse tot een expert in klaarstaan voor anderen. Bijvoorbeeld voor haar collega Marjon, die als medewerker schoonmaak werkt. Marjon: “Als ik vragen heb of ergens tegenaan loop, dan is Ilse er altijd voor mij”, zegt ze. 

Marjon heeft altijd als schoonmaakmedewerker gewerkt en doet dat sinds een jaar op Heemhof. “Dat ligt me heel goed, het past bij wie ik ben. Ik ben zelf mantelzorger voor mijn zoon, die ook in een woonzorgcentrum woont. Als ik daar op visite ben, help ik met van alles en nog wat. Helpen zit in mijn bloed.” Naast haar werk bij de Facilitaire Dienst is Marjon een steun voor de zorg. 

Marjon: “Als ik zie dat de tafel nog niet is gedekt, doe ik dat even. Verder schenk ik wel eens een kopje koffie in of help ik een bewoner met een losse veter. Dat soort simpele dingen. Ook al is het officieel niet mijn werk, ik vind het heel normaal om bij te springen waar ik kan. Zeker omdat ik zie dat er overal zulke grote tekorten zijn in de zorg. Daarom zou ik nog veel meer willen doen. Door meer ADL-taken op me te nemen bijvoorbeeld. Denk aan bewoners uit bed helpen of ze helpen met aankleden. Daar moet ik wel een opleiding voor volgen en Ilse heeft me daarmee goed op weg geholpen, door me in contact te brengen met de juiste mensen. Geweldig dat daar ruimte voor is.”

Warm bad

Marjon hoopt in september met haar opleiding te kunnen starten. En tot die tijd blijft ze gewoon lekker bijspringen waar ze kan. “Ik ben heel dankbaar voor de vrijheid die mij wordt gegeven om op die manier een handje te helpen. Andersom helpt het zorgpersoneel ook wel eens mee in de huishouding, bijvoorbeeld door een bed op te maken. Iedereen staat voor elkaar klaar. En dat vind ik het belangrijkst. De goede samenwerking, het fijne contact met iedereen en de waardering voor elkaar. Dat maakt Heemhof echt tot een warm bad. Ik voel me hier enorm thuis.”

Helpen zit in mijn bloed
Marjon Bouws - Facilitair medewerker